Основні ознаки непевності в собі

Невпевненість в собі - явище дуже розповсюджене. Сумніватися в собі, опинившись в новій незвичній ситуації цілком нормально. Інша справа якщо ця невпевненість заважає жити та запобігає досягненню бажаних цілей.

Невпевнена в собі людина боїться бути собою, показувати справжні почуття та проявляти свою індивідуальність. Їй здається, що такою як є її ніхто не полюбить та не оцінить. Такі переконання заважають людині проявляти свій потенціал та насолоджуватись життям.

Розглянемо детальніше ознаки невпевненої в собі людини:

  • Порівняння себе з іншими

Невпевненість жінки проявляється в тому, що вона без кінця порівнює себе з іншими (з подругами, колегами, колишніми свого партнера). Такі порівняння як правило відбуваються не у її користь.

  • Відсутність ініціативи та відповідальності

“Мені байдуже, роби як знаєш”, “А ти як вважаєш? Як мені діяти?” – фрази невпевної людини. Їй страшно заявляти про свої потреби та брати відповідальність за свої рішення.

  • Невміння казати “ні”

Невпевненій в собі людині важко комусь відмовити, вона поступається своїми інтересами на користь інших. Все тому, що вона боїться когось образити та зазнати осуду. При цьому може терпіти зневажливе ставлення від оточення.

Кожна з нас часом відчуває невпевненість в собі і це цілком нормально. Однак, якщо ти постійно перебуваєш у цьому стані і він вагомо ускладнює життя, варто попрацювати зі своєю впевненістю самостійно або за допомогою психолога.