Як обрати психолога?

У цій статті ви дізнаєтесь як обрати для себе професійного спеціаліста. Про актуальні джерела пошуку фахівця та на що варто звернути особливу увагу при виборі психолога.

Ви мабуть помітили, що все більше людей з вашого оточення користуються послугами психолога/психотерапевта. Фраза «Я ходжу до психолога», звучить подібно фразі «Я відвідую стоматолога» і стає нормою.

Відразу помітно – ходить людина до психолога чи ні. Вона починає менше звинувачувати інших, бере відповідальність на себе, більше часу приділяє власним потребам та підвищує якість життя. Та як обрати свого, професійного психолога і не натрапити на псевдоспеціалістів?

Де і як шукати психолога?

Існує два надійних способи пошуку спеціаліста: рекомендації знайомих або за допомогою інтернету.

Коли психолога рекомендує скажімо подруга, рівень довіри до такого фахівця зростає. Однак, варто пам’ятати, що всі люди різні і якщо хтось залишився в захваті від роботи з психологом, це не дає 100% гарантії що так буде і з вами. Всі клієнти різні і психологи також різні.

Пошук в інтернеті налічує бази психологів, де можна ознайомитись з інформацією про спеціалістів, їх освітою, вартістю послуг та місцем проведення консультацій.

Пошук психолога через інтернет має ряд переваг:

  • Ви можете заочно ознайомитись з спеціалістом;

  • Можете почитати відгуки клієнтів;

  • Подивитись з якими темами працює фахівець.

На що варто звертати увагу при виборі психолога.

  1. Освіта

Є спеціалісти, які вчаться у виші п’ять років. Є ті, що навчаються лише на магістратурі (тобто чотири роки якась суміжна спеціальність і рік психології). А є такі, які не навчаються у вузі взагалі, лише проходять курси. Освіта має бути профільною психологічною, зважайте на це.

  1. Досвід роботи

Зверніть увагу на професійний стаж спеціаліста, переконайтесь чи є досвід роботи саме з вашими запитом.

  1. Професійний розвиток

В роботі психолога вагому роль мають професійні знання, методи і техніки тому важливо, щоб спеціаліст регулярно навчався та підвищував фахову майстерність. Поцікавтесь чи має психолог в наявності досвід особистої терапії, чи відвідує супервізії та інтервізії.

  1. Інтуїція

Варто прислухатись до нашої першої реакції відносно психолога. Інтуїтивно ми відразу розуміємо чи подобається нам людина, чи з нашої вона «зграї».

Якщо психолог підійшов вам по всіх критеріях, але після зустрічі з ним ви почуваєтесь дискомфортно, не можете бути собою, відчуваєте осуд – ви не зобов’язані продовжувати роботу. Пам’ятайте, головний критерій – ваш внутрішній комфорт.

Тепер ви знаєте як з легкістю обрати психолога у Луцьку або онлайн. Сподіваюсь ця стаття допоможе вам знайти свого спеціаліста і не зіштовхнутись з «шарлатанами».